Bedno piskaralo

16 Sep, 2009

General(izacija)

Sasvim lično — Autor linga @ 16:04
 

      Rešila sam. Neću da budem politički podobna. Ni “in”. Poslednjih dana pročitala sam hiljade i hiljade  prilično ostrašćenih karaktera o  ljudskim pravima, generalizaciji i stereotipima. A prošlog vikenda podlegla sam i sama jednoj - poželela sam da sam  bar na kratko  - Nemica.

      O Nemcima kao narodu nemam mišljenje. Imam neku mešavinu romantičarsko nacionalne nerealne predstave koja valjda vuče korene od dečjeg "ispiranja mozga" partizanskim filmovima u kojima su Nemci uz neizostavne četnike uvek “bed gaj”, preko kljukanja materijalom iz istorijskih čitanki o narodu osvajačima i ideolozima viševekovnih “Drag an osten” aspiracija. Uz malo dodatne generalizacije o njima kao vrednim, preciznim i krajnje pedantnim, vidim kako moja predstava izrasta u Frankeštajna, nakrpljenog i sklepanog od čistih naklapanja.

       Naravno, nemam mišljenje ni o jednom pojedinačnom Nemcu(logično, jer nisam imala priliku da upoznam nijednog) a još manje se ova moja nabeđena predstava može tako nazvati. Ali, čemu onda ova iznenadna pojava  da u jeku silnih generalizacija( na temu parade ponosa, prava homoseksualaca, pa i svrstavanje pod jedan koš i vere i SPC i šačice huligana i tzv. "patriota" ) kojih se gnušam i sama podlegnem jednoj?

      Usred šume na Košutnjaku, beogradskoj top izlet destinaciji, odmah ispod moje omiljenje Kafanice, u porodičnoj šetnji s kumovima naletesmo na spomenik. Beo, sav u mermeru, kažu bolji poznavaoci od mene, u klasicističkom stilu. Pomalo oronuo, vremešan ali stamen. Čuči tu još od 1915. Podignut u čast nemačkih vojnika koji su u Prvom svetskom ratu ratovali na ovim prostorima. Naravno, čast, sećanje i poštu odali su im sunarodnici, Nemci.

Slika uzeta odavde

      A malo dalje, izdvojen, manji, ali upečatljiv spomenik koji su ti isti Nemci, iste 1915. "osvajači" koji su zgazili Beograd, podigli hrabrim srpskim borcima!

foto: mmm - moj mili muž :)

      “ Nemački general Makenzen je u jesen 10915. po osvajanju Beograda podigao spomenik braniocima Beograda, hrabrim srpskim vojnicima koji su junački izginuli, proprativši taj svoj fenomenalan gest rečima:   

       - Borili smo se protiv takve armije o kojoj smo slušali samo u bajkama - “ 1

      Ovakvim gestom nemačkog generala bila sam ozbiljno dirnuta. Moje srpsko biće se najdublje zahvaljuje tom mudrom čoveku i celoj naciji koju on predstavlja, jer je to valjda jedini poznat slučaj u istoriji da neka vojska podiže spomenik neprijatelju

      Neko će možda reći (a i moj muž je to fino primetio) da se tim činom sebi diže “cena” jer podići spomenik onom koga si na bojnom polju ponizio ravno je uzdizanju sebe. Ne mari, podići spomenik narodu koji ni svoje spomenike ne zna da čuva, sopstvene heroje gura u blato, i menja ih češće no čarape, ne pamti duže od kalendarske godine( i neću dalje da nastavljam da ne bih opet upala u zamku generalizacije i stigmatizacije po principu kolektivne umesto individualne odgovornosti, sećanja, tradicije) stvarno je čin vredan poštovanja i divljenja.

      Podjednako kao što se ježim i stojim u “ stavu mirno” na reči Majora Dragutina Gavrilovića , komadanta poslednje odbrane Beograda(čuvene “nemojte da brinete za vaše živote, oni više ne postoje”), isti me osećaj ludog ponosa i pijeteta prema čovečnosti obuzme kada pročitam uklesane reči nemačkog generala na spomeniku Srbima:

     Foto: opet mmm

     "Spomenik srpskim junacima izginulim braneći Beograd u jesen 1915. godine podignut je po naređenju komandanta nemačke armije maršala Fon Makenzena  kao izraz poštovanja prema hrabrim protivnicima".

       Malo bih stvarno da budem Nemica. Da odam čast makar i kroz generalizaciju takvim vrednostima. Svi smo ljudi, zaslužujemo ljubav i poštovanje. Ne zaboravite to, kad vam general Makenzen poručuje.

 

1. - citat preuzet odavde

 


Komentari

 1. Svaka čast! Fantastičan tekst. Ovakvih primera je puno.

  Davno sam na blogu pisala o mađarskom premijeru iz 1941. godine, Palu Telekiju, koji je,kada je postalo jasno da će snage Vermahta koristiti Mađrasku za invaziju na KJ, izvršio samoubistvo, pošto je time prekršen Sporazum o večnom prijateljstvu između Kraljevine Jugoslavije i Mađarske.

  Drugačija vremena, šta li... :S

  Autor Džejn — 17 Sep 2009, 14:16

 2. Sva nasa nesreca i jeste u tome sto ne umemo sebe da postujemo...

  Autor stepskivuk — 17 Sep 2009, 14:27

 3. @Dzejn, hvala ti!
  Promenio se svet, pa i mi, ali neke dobre stvari... pa mogli bi da zadrzimo :)

  Autor Linga — 17 Sep 2009, 15:38

 4. @stepskivuk, pa, delom ima istine u tome, ali daaaaleko da je tako jednostavno. Ipak, mnogo toga je do nas a mi se pravimo da nije.

  Autor Linga — 17 Sep 2009, 15:40

 5. Postovao bi nas ceo svet,kada bi umeli sebe da postujemo.

  I sve nam tudje bolje...

  Autor stepskivuk — 17 Sep 2009, 15:51

 6. U Kovinu će, u novembru ove godine, biti podignut spomenik visok tri metra posvećen ratnicima koji su 1915. godine sahranjeni na vojničkom groblju u ovom gradiću.
  Zadivljujuća neobičnost tog groblja je što su na istom mestu sahranjeni i srpski i austro-ugarski vojnici poginuli u borbama u tom kraju (Kovin je tada bio na granici Srbije i Austro- Ugarske monarhije).
  Više od 200 vojnika obe zaraćene strane sahranjeno je na Vojničkom groblju, gde će se i nalaziti spomenik.

  Autor Dragan Radović — 18 Sep 2009, 14:31

 7. Odlicno zapazanje.

  Posto vec godinama vrlo aktivno saradjujem sa Nemcima, mogu da, bez zelje za generalizacijom, primetim nekoliko vrlo bitnih aspekata koji su i dalje prisutni:

  1. I dalje izuzetno cene rad i ulozeni napor
  2. Izuzetno cene musku i fer borbu
  3. Licni trud je uvek u funkciji rezultata. "Cena" se dize onim sto ucinis i postignucima, nikako drugacije.

  Nije mi, otuda, iznenadjenje sto su podigli spomenik nasoj vojsci.

  Uporedite ovde napisane karakteristike sa nama i nasim sistemom vrednosti. Ima li razlike? Ocigledno i na nesrecu - da.

  Autor Marko Selakovic — 19 Sep 2009, 09:58

 8. @Dragan Radovic, eto i taj podatak mi je nepoznat, a vrlo je zanimljiv.
  @Marko, bojim se i ja da smo mi negde izmedju - izgubili smo stari tradicionalni sistem vrednosti, a novi nismo uspostavili, vec samo nekriticki preuzimamo krhotine nekog zapadnog sistema, koji nikako da se "primi" na ovom tlu.

  Autor linga — 20 Sep 2009, 09:24

 9. @ Linga - nisam postavio ovu vest na svoj informativni sajt/blog kako bih mogao najpre da je objavim u novinama. No, sad već nema razloga da to ne uradim, a naći će se tu i skica spomenika, izuzetno impozantnog. Biće to vrlo brzo na sajtu Kovin Ekspresa, koliko sutra, mislim.

  Autor Dragan — 20 Sep 2009, 11:06

 10. malo je poznato da su Nemci koji su živeli u Vojvodini spasavali Srbe od Hortijevih fasista i u Sremu od ustaša. malo je poznato da je jedan Zemunac, Mozer, inače intelektualac spasavao mošti cara Lazara u Sremu koje su ustaše htele da unište. Priča o Nemcima zlotvorima se forsira od 1944, a malo je poznato da je u Vojvodini postojalo 27 logora za civile, Nemce, koji su iz svojih kuća izvedeni i odvedeni u logore. Ubijeno je i umrlo preko 60 000 civila.

  Autor Neven — 29 Okt 2009, 21:11

 11. Imala bi ti cero mišljenje o Nemcima, da si 41-ve imala 15 do 20 godina I da si videla šta su radili...Al jbg tako je to kod ovih današnjih generacija...Ako Zapad kaže da je in da nemamo mišljenje I ne mrzimo nikoga, oda moramo tako da razmišljamo...Valjda što većina ljudi ima onaj rajinski mentalitet u fazonu ,,99-te su nas bombarodvali, sad moramo da ih volimo...'' Sve u svemu upravu si da je bilo ispiranje mozga I to uzaludno, džaba ti nekome pričaš o nečemu što on nije doživeo, vise verujemo Andjelini nego rodjenim babama I dedama... Razlika izmedju nas I Japanaca ima mnogo, Japanci su do 45 se borili ko lavovi, posle atomke su poslušali cara I danas su ekonomija broj 1, mi sve se nešto kao bunimo, a 99-te od tolke zemlje šaka nas je branila na Košari, dok je pred skupštinu u Oktobru sledeće izašlo million ljudi, sve oni koji nisu imali muda da odu na Košare...Kako ide ti si decu napravila, a dal će tvoj deca napraviti decu to je pitanje veliko...

  Autor Oskar Kokoška — 14 Avg 2016, 00:17

 12. @Nevena-Meni je moja baba pričala malo o tome, ali mi je I rekla da je sin tog Nemca koji ih je spasao bio folksdojčer I da su oni 41-ve uz Hrvate bili glavni factor u razoružanju vojske Kraljevine Jugoslavije...E sad koliko se sećam I mog pradedu su isti ti Folksdojčeri poslali u logor iz kog se nije vratio...Dalje što se tiče arhivske gradje imate izvanrednu knjigu u Pančevu zove se Princ Eugen Divizija...Tu vam sve lepo piše o podunavskim Švabama, kad su došli, šta im je bio cilj itd...
  E sad koliko ja kontam, danas se gleda da se nadje što vise primera kako su Nemci spašavali Srbe kako bi se eto Nemci kao pobednici Hladnog rata oprali od zločina, dok se eto komunistima zločini iskopavaju I šakom I kapom da se pokaže kako su bili zveri...Sve u svemu nije mi jasno, ko je otpočeo rat to prvo, a drugo Srbin je Srbin bio on komunista ili četnik...

  Autor Oskar Kokška — 14 Avg 2016, 00:23

 13. A otkud ti znaš da spomenik koji su Nemci navodno podigli nije kralj Aleksandar podigao posle 1918 da napravi lažnu sliku eto kako su Nemci bili fascinirani Srbima...Baš je neko u jeku 1915-te kad nisu imali novca da prehrane silan narod I kad je svaki dinar I nama I njima bio bitan za rat dizao spomenike iz oduševljenja...Ja sve verujem da su to fabrikovane price I izmišljotine na koje se mi danas palimo, a nemaju veze s mozgom...

  Autor Oskar Kokoška — 14 Avg 2016, 00:27

 14. @Nevena-Ima Neno draga moja još živih iz Srema da ti pričaju šta je bilo...A to šta se piše po netu I šta ti isti Nemci sad kukaju, pa ako im nije bilo do žrtava što su otpočinjali rat...Drag nach osten nije izmišljena priča nego realnost...Ako ćete istoriju na svakih 50 godina da prepravljate kako odgovara onima koji vas poraze, opet ćete činiti iste greške...
  I jesmo 95-te izgubili I 99-te jer su nam guslali istu indoktrinaciju da su Srbi Cer I Kolubaru dobili prkosom I inatom a ne obučenošću...A uz to su prečutali šta je bilo na Legatu, Mačkovom kamenu, Moravi I Ovčem Polju, jer rezultat je bio 2:4 do 1915-te za Švabe...Eto zbog takvog stave I mitologizacije Prvog svetskog rata smo ga popili 90-tih...A da je neko čitao Napoleon znao bi da Jugoslavija je 90-tih imala manje šanse od Austro Ugarske 14-te, jer obe države imale su to istu crtu NISU RATOVALE DECENIJAMA...To što je bilo na Ceru I Kolubari je bila čista sreća da smo mi prošli Balkanske ratove a oni nisu ratovali...I opet su nas sjebali, million mrtvih je činjenica...Petar I Paišić su 1915-te u smrt poslali million ljudi, a sve je počelo potrebom da se dobije luka u Draču za izvoz svinja 1911-te...Zato su vodjeni Balkanski ratovi...Sjebala nas trgovina stokom...

  Autor Oskar Kokoška — 14 Avg 2016, 00:35


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu